Niet piekeren maart 2013
Niet piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.

Afgelopen week kreeg ik het bericht dat een oud-klasgenoot van de middelbare school is overleden, Elly. Het raakte me zeer hoewel ik haar na de middelbare school nog maar een paar keer gezien heb. Hugo Borst had een column aan haar besteed in het AD. Hij beschreef haar met warmte en bewondering. Ik las ontroerd dat zij uiteindelijk had gekozen te werken met kinderen in het onderwijs; iets wat ze met overgave heeft gedaan. “Ze heeft heel wat kinderen fantastisch geholpen” schreef Hugo, waaronder zijn eigen zoon.

En aan het eind sluit hij zijn stukje af met een berichtje dat hij ooit van Elly ontvangen had: Stop met piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.

Deze zin houdt me nog steeds bezig. Hij is zo raak. Makkelijker gezegd dan gedaan. Juist deze week waarin ik niet zo lekker in mijn vel zit. Te veel zorgen en verdriet om andere mensen doen me beseffen hoe kwetsbaar we zijn. Er komt niet zo veel uit mijn handen.

Voor mij is de remedie: lopen. Niet wandelen, maar er stevig de pas in zetten op echte wandelschoenen. Ik loop op de Zeedijk langs het Haringvliet. En ik kijk en luister. Naar de dunne strook mist op het water, naar de zwerm scholeksters en het geluid van honderden ganzen. En meteen is er geen gepieker of somberheid meer. Er is zoveel te beleven. De wereld gaat voor mij open en ik stap erin.

Ik geniet ook van de wolkenlucht waarin een geheimtaal geschreven lijkt. Zoveel verschillende vormen en kleuren en variaties van licht. Ooit las ik dat een Engelsman “The Cloud Appreciation Society” heeft opgericht. Om bij ons mensen meer waardering te krijgen voor de wolken. Want “geen wolkje aan de lucht”, is volgens hem jammer genoeg hoe wij iets positiefs bestempelen. Maar wolken zijn zoveel interessanter dan een strakblauwe lucht. Dan is er wat te fantaseren. Wie heeft dat niet gedaan toen hij kind was of in een verliefde bui op de rug lag in het gras.

En zo loop ik weer vooruit met ferme pas en heb er weer zin in.
Als je er niet bij kunt april 2016
Zo kon ik heel lang niet op mijn website
blog titel 10-12-2013
blog titel 10-12-2013
blog titel 10-12-2013
blog titel 10-12-2013
blog titel 10-12-2013
blog titel 10-12-2013
blog titel 10-12-2013